JesperJee

Jul Jul

Kategori: Allmänt

 

 

Nu är det jul igen! Precis som vanligt kryper oron närmre denna årstid. Har aldrig riktigt förstått varför. Har rent intellektuellt försökt bilda mig en historia eller en anledning till att rata julen och ett av de starkaste alternativen måste ju bli att jag är skilsmässobarn.

Det kändes inte avspänt att åka mellan mamma och pappas hem över jul. Kändes som det tävlades om ens gunst. Kändes också som att man var tvungen att vara glad och tacksam, något som jag ytterst sällan var…

 

Jag förstår julen. Syftet med julen. Det är precis samma som med så mycket annat, religion, olika grupper som träffas och tycker samma, lagar och regler mm….Allt startade med ett gott syfte men har sedan tagits över och svärtats ner av människor med annat i åtanke. Profithunger, kontroll osv.

 Jag VET att detta låter cynisk och kallt men det är ju så det är. Därmed inte sagt att det är så i absolut alla fall! Men i de flesta…

 

Lagar är till för de som behöver lagar. De som följer lagar skulle aldrig ha behövt dem in the first place. Religion är till för att  lära människor att leva lyckliga och i harmoni med varandra. För att vi tyvärr väldigt ofta misstror och sårar varandra. Vi är svaga och faller lätt för frestelser.  Poängen med julen är istortsett densamma som med religion.

Vi skall vara vänliga och goda mot varandra. Det är det hela. Vi måste komma ihåg detta. Så då samlas vi en speciell dag på året då vi uppmärksammar det som vi så ofta glömmer resten av årets 12 månader. Vi rusar runt, är egoistiska, tanklösa, fokuserar på karriär och annat som egentligen borde vara sekundärt. Vi glömmer vad som är viktigt och jag tror julen finns enbart för att påminna oss om detta. Men blir det äkta då?

 

Tyvärr har det blivit en falsk högtid, återigen i de allra flesta fall, då stora affärskedjor vill sälja på oss saker, då vi vill köpa oss fria från eventuella knipor vi försatt oss i, som blommor efter en otrohet. Som att det skulle göra allt bra igen. Har pappa eller mamma varit upptagna 250 dagar av året så kan de ställa allt till rätta igen om de köper ett riktigt stort och hårt paket. Eller?

 

Så enkelt kan det inte vara. Fast folk vänjer sig vid att det skall vara så och trots att jag tror alla känner att det är fel…så trubbas man av och inser det inte medans man är mitt i det. Julen skall vara en fridfull och glad högtid. Ändå är det mer stress och ångest under denna dag än under någon annan. Så var det inte tänkt…

 

Jag fixar inte att låtsas som ingenting och kan inte ta emot en gåva som det står i almanackan att jag skall få. Inte med ett öppet hjärta. Kan inte se det som något som kommer från hjärtat. När man får en gåva av någon vilken annan dag somhelst , något som någon hittat och köpt för att de tänker på speciellt mig och ville ge mig för att göra mig glad. DET är äkta och det är det som betyder något. Då kan jag ta åt mig.

 

Vet inte vad jag vill säga med detta. Vill inte uppmana till att bojkotta julen på något vis. Men tror det är viktigt  att vi börjar tänka på varför vi faktiskt gör vissa saker. Varför köper vi kärlek och uppskattning istället för att göra vårt bästa för att förtjäna den?

 

Om du vill göra någon glad. Så gör det när det kommer över dig, när du behöver säga att någon är fin så gör det. Finns inga negativa konsekvenser. Folk är för det mesta inte vana att få uppskattning från oväntat håll, de flesta kan inte ta åt sig, tror det kommer av en anledning, att man vill något eller har gjort nåt fel. Så skall det inte vara.  Och ändå håller vi  på att vänja oss allmer vid detta.

 

Försök tänka igenom varför du gör vissa av de ”val” du gör….är det DU som väljer eller har du lärt dig vad du skall välja och hur du skall leva baserat på något annat, datum eller föräldrar, bibel eller arbete?

Våga ta tillbaka dina egna åsikter och våga sticka ut och göra digsjälv och andra lyckliga! Vi får inte glömma bort hur man gör och hur skönt det är att bli genuint glad åt något eller positivt överraskad….

 

Jag lever inte alltid som jag lär. Är bara människa. Men tänker försöka…

 

Gott nytt år!